Yhteistyöseurat

Yhteistyöseurat

MONINMÄEN TANHURYHMÄ

Onnittelee Keiketystä: Kepeätä käyntiä jo 20 vuotta

Heinäkuisena lauantai-iltana Holopaisen Anja huikkasi tanssipaviljonki Tulenliekin lipunmyyntiluukulta, että Kuhmon Keiketys viettää 20-vuotissynttäreitään marraskuussa ja meidät on kutsuttu juhliin. Sinnehän lähdetään ja aletaan harjoitella esitystä heti syksyllä.

Lisäpontta harjoituksiin

Soisalo-opiston Moninmäen tanhuryhmä, yksi monista Anjan ohjaamista tanssiryhmistä, aloitti tänä syksynä kolmannen toimintakautensa. Yhteinen historiamme on vielä melko lyhyt, mutta toiminta on innostunutta ja joka syksy porukan määrä kasvaa; nyt meitä on jo yhdeksän paria pyörähtelemässä. Moninmäen maamiesseuran sali tuntuu jopa ahtaalta, kun harjoittelemme juhlaesityksen diagonaalikuviota.

Syksyn harjoitukset ovat erityisesti keskittyneet Keiketyksen 20-vuotisjuhlaan; ehkä se on myös tuonut lisäpaineita, sillä Kuhmon salin kaltaisilla areenoilla emme ole ryhmänä esiintyneet, vaikka monilla on tanhutaustaa pitkältäkin ajalta. Ryppyotsaisuus ja synkkä puurtaminen eivät toisaalta kuulu tanhuharjoitustemme tyyliin. Leppoisan napakka ohjaajamme saa meidät ahkeroimaan innolla, ja ohjattaviltakin irtoaa aika ajoin päämäärätietoisia tyylikysymyksiä sekä toistopyyntöjä, kun pää ja jalat tuntuvat vievän eri suuntiin.

Syyskarkelot kainuulaisten kanssa

Tanhuporukkamme alkusyksyn ohjelmaan kuuluivat myös perinteiset syyskarkelot Leppävirran Harjulan leirikeskuksessa. Perinteestä voinee jo puhua, kun järjestimme tapahtuman toisen kerran. Syyskarkeloihin osallistui reilut kymmenen paria täältä paikan päältä Savosta sekä Kainuusta. Kuhmon Keiketystä olivat – juhlakiireiden keskeltä – tänä vuonna edustamassa ansiokkaasti Lauri ja Topi.

Leirin vetäjänä toimi tuttu opettaja Iisalmesta, freelancer tanssinopettaja-koreografi Markku Ryynänen ja tällä kertaa tanssittiin humppa-, valssi- ja polkkakuvioita. Tiivistä tahtia ja tunnelmaa kuvannee se, että Anjan askelmittariin kertyi lauantaina päivällä lähes kymmenen kilometriä. Eikä tämä vielä riittänyt, sillä suurin osa porukasta jatkoi tanssia vielä illalla Tulenliekin parketilla niin että askelmittariin kertyi toinen mokoma kilometrejä lisää.

Hauskaa oli eikä väsymys jalkoja painanut sunnuntainakaan, kun oli innostava vetäjä ja hyvin yhteensopiva porukka. Ensi syksynä samaan aikaan – eli viikon 42 lauantaina ja sunnuntaina – tanhutaan taas Harjulan leirikeskuksessa!

Ennen sitä tavataan kuitenkin Kuhmossa Keiketyksen 20-vuotisjuhlassa. Me onnittelemme lämpimästi syntymäpäiväsankaria ja toivomme lukuisia aktiivisia toimintavuosia lisää.

Moninmäen tanhuryhmä
Paula Malkki

PALTAMON KANSALAISOPISTON TANHURYHMÄ

Paltamon kansalaisopiston tanhuryhmä on tenyt yhteistyötä vuosien ajan Keiketyksen sekä Iisalmen ja Leppävirran tanhuajien kanssa. Ryhmän ohjaajana on toiminut vuodesta 1990 alkaen kajaanilainen Arja Kemppainen. Paltamon tanhuajat ovat olleet mukana tervetulleina vahvistuksina monilla Keiketyksen esiintymismatkoilla kotimaassa ja ulkomailla. Keiketyksen juhlassa paltamolaisten ryhmässä esiintyy tanssijoita myös Iisalmesta ja Mallusjoelta.

ORIMATILAN MALLUSJOEN KANSANTANSSIJAT

Orimattilan Mallusjoen maalaiskylä sijaitsee Päijät-Hämeessä noin 80 kilometriä Helsingistä pohjoiseen. Kylässä on runsaat 500 asukasta. Se on kuuluisa vireästä ja monipuolisesta kulttuuritoiminnastaan. Joka vuosi elokuun ensimmäisellä viikolla koko kylä juhlii TAKINKÄÄNTÖVIIKKOA seuratalolla seitsemän perättäisen ohjelmallisen illan ajan monipuolisen elävän musiikin ja oluen ja hapankaalin parissa. Esiintyjinä huippuorkestereita ja solisteja oopperasta moderniin jazziin.

Mallusjoen kansantanssijat -ryhmä on perustettu vuonna 1969. Aktiivikansantanssijoita on noin kaksikymmentä ja he ovat Mallusjoen Nuorisoseuran jäseniä. Ryhmän ohjaajana toimii Jukka Saari. Kansainvälisestä toiminnasta mainittakoon esiintymismatkat Ruotsiin, Tanskaan, Unkariin, Saksaan, Eestiin, Hollantiin ja Italiaan. Keiketyksen ohjaajana toiminut Kirsi Liukkonen liittyi seuraan muutettuaan työn perässä Kuhmosta Orimattilaan. Kansantanssijoiden lisäksi ryhmään kuuluu myös Mallusjoen kansainvälinen miesvoimistelujoukkue, joka yllättää rohkeimmankin katsojan huimilla, kuolemaa halveksuvilla tempuillaan.

PUHTI

Puhti on ainutlaatuinen kahden naisen esiintyvä kokoonpano, joka yhdistää musiikkia, tanssia ja teatteria. Musiikin maisteri Anne-Mari Kivimäki soittaa harmonikkaa, tanssitaiteen maisteri Reetta-Kaisa Iles tanssii ja lisäksi molemmat laulavat. Vuonna 2001 harmonikkataiteilija, taiteilijaprofessori Maria Kalaniemen aloitteesta perustettu duo on saanut koreografi Johanna Keinäsen ohjaamilla teoksilla ”Kantelehenkilö” sekä ”Kaamosteoria” runsaasti huomiota mm. mediassa.

Puhtin esiintyjät Reeta-Kaisa ja Anne-Mari olivat kesällä 2009 Kuhmossa Sommelon kansanmusiikin ja -tanssin kurssien vetäjinä ja esiintyjinä.